Jedzenie jest mniej pożywne niż kiedyś

Autor, dr Josepha Mercolę

Mercola.com

31 sierpnia 2023 r

Jedno z największych badań 1  zwracających uwagę na spadek wartości odżywczej owoców i warzyw zostało opublikowane w 2004 roku w czasopiśmie Journal of the American College of Nutrition. Naukowcy wykorzystali dane zebrane w latach 1950–1999 i odkryli, że spośród 43 ocenionych produktów spożywczych wystąpił znaczny spadek zawartości sześciu składników odżywczych. Te składniki odżywcze obejmują białko, ryboflawinę, witaminę C, wapń, żelazo i fosfor.

Naukowcy ocenili dane dotyczące siedmiu innych składników odżywczych, w przypadku których nie stwierdzili żadnych statystycznie wiarygodnych zmian. Zespół doszedł do wniosku, że spadki można łatwo wytłumaczyć zmianami w odmianach uprawnych, a spadki te mogą stanowić kompromis między uprawą mającą na celu zwiększenie plonów a wpływem na zawartość składników odżywczych.

Wzrost i rozwój Twojego organizmu oraz utrzymanie optymalnego stanu zdrowia zależą od niezbędnych składników odżywczych. Kiedy doświadczysz niedoborów, może to mieć znaczący wpływ na odporność, gojenie się ran, zdrowie kości i wiele więcej. Twoje ciało wykorzystuje białko do budowy mięśni, produkcji hormonów i tworzenia przeciwciał. Witamina C jest integralną częścią układu odpornościowego, a ryboflawina, która jest jedną z ośmiu witamin z grupy B, pomaga przekształcać żywność w energię. 2 , 3 , 4

Niedobory któregokolwiek z tych składników odżywczych mają zasadniczy wpływ na ogólny stan zdrowia i dobre samopoczucie. Pokarmy bogate w składniki odżywcze dostarczają organizmowi więcej tego, czego potrzebuje do utrzymania dobrego zdrowia. Gęstość składników odżywczych uwzględnia zarówno makroelementy, takie jak białka, tłuszcze i węglowodany, jak i mikroelementy, do których zaliczają się witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania fizjologicznego.

Spadek wartości odżywczych wpływa na produkty i mięso

Badania prowadzone w ciągu ostatnich pięciu lat wykazały także spadek zawartości składników odżywczych, w tym żelaza, w warzywach uprawianych w Australii. 5  Naukowcy przyjrzeli się zawartości żelaza w warzywach i roślinach strączkowych i zauważyli spadek o 30% do 50% w kukurydzy cukrowej, ziemniakach czerwonoskórych, kalafiorach i fasolce szparagowej oraz wyraźne zmniejszenie w roślinach strączkowych. Naukowcy ostrzegli, że w miarę wzrostu popularności diet roślinnych „zdecydowanie zaleca się monitorowanie składu składników odżywczych”. 6

W innym badaniu odnotowano 23% spadek zawartości białka w pszenicy 7  i zauważalne zmniejszenie zawartości manganu, cynku, magnezu i żelaza. Wpływ zmniejszającej się zawartości składników odżywczych w produktach i zbożach dotyka nie tylko wegetarian, ale także osób jedzących mięso. Zwierzęta gospodarskie karmione są mniej pożywnymi trawami i zbożami, co z kolei ma wpływ na wiele produktów pochodzenia zwierzęcego, które nie są produkowane w gospodarstwach biodynamicznych lub regeneracyjnych, w tym mięso, nabiał i jaja.

Badania te pokazują, że można jednocześnie przybrać na wadze i pozbawić się niezbędnych składników odżywczych niezbędnych do dobrego zdrowia. Donald R. Davis z Uniwersytetu Teksasu w Austin był głównym autorem badania z 2004 roku i pracował nad kolejnymi artykułami na ten sam temat. Skomentował: 8

„Wysiłki mające na celu wyhodowanie nowych odmian roślin uprawnych, które zapewniają większy plon, odporność na szkodniki i zdolność przystosowania się do klimatu, umożliwiły uprawom większy i szybszy wzrost, ale ich zdolność do wytwarzania i pobierania składników odżywczych nie nadąża za ich szybkim wzrostem”.

Oprócz spadku wartości składników odżywczych światowe kryzysy pogłębiają zły problem. Ukrainę nazywa się „spichniarzem” Europy 9  , ponieważ kraj ten jest odpowiedzialny za produkcję i eksport około 12% wszystkich kalorii spożywczych będących przedmiotem obrotu na rynku międzynarodowym. Rosja jest także głównym eksporterem, a oba kraje łącznie odpowiadają za prawie 30% światowego eksportu pszenicy, prawie 20% światowej kukurydzy i ponad 80% oleju słonecznikowego.

Departament Rolnictwa USA prognozował, że eksport pszenicy z Rosji i Ukrainy spadnie w 2022 r. o ponad 7 mln ton metrycznych. Według raportu ze stycznia 2023 r. 10 eksport  z Ukrainy wyniósł 23,6 mln ton metrycznych zboża, co stanowiło spadł z 33,5 mln odnotowanych w tym samym czasie w poprzednim sezonie.

Rząd Ukrainy podał, że zbiory zbóż osiągną 51 mln ton metrycznych, co oznacza spadek z rekordowych 86 mln ton w 2021 r. z powodu utraty gruntów i niższych plonów. Do lipca 2022 r.11 ONZ  pośredniczyła w realizacji Inicjatywy Zbożowej Morza Czarnego między Rosją a Ukrainą. Umożliwiło to Ukrainie eksport zboża przez Morze Czarne z portów zablokowanych od połowy lutego.

Chociaż inicjatywa pomogła ułatwić eksport z Ukrainy, zmienność cen pszenicy osiągnęła najwyższy poziom od ponad 10 lat. Rynki międzynarodowe dostosowały się i przystosowały, co skutkowało droższą żywnością, której prawie każdy doświadczył w sklepie spożywczym.

Według danych Międzyamerykańskiego Instytutu Współpracy w dziedzinie Rolnictwa (IICA) zmiana eksportu pszenicy w latach 2021–2022 spadła o 5,3 mln ton na Ukrainie, o 8,5 mln ton w Argentynie i wzrosła o 10,5 mln ton w Rosji . 12

Doskonała burza zagraża zdrowiu publicznemu

Wraz ze spadkiem gęstości składników odżywczych w uprawach spada również zdrowie publiczne. Niedobory żywieniowe są powiązane z większą częstością występowania chorób wirusowych, 13  nadwrażliwości na gluten, 14  autyzmu, 15  demencji 16  i depresji 17  , żeby wymienić tylko kilka. Pojawiło się wiele wyzwań, które wydają się przyczyniać do problemu braku bezpieczeństwa żywnościowego.

Jak zauważył Davis, rośliny wysokowydajne powodują niższą gęstość składników odżywczych. National Geographic wyjaśnia 18  , że rośliny dające większe plony uprawia się na polach o ograniczonych zasobach. Oznacza to, że składniki odżywcze muszą być rozłożone w większej objętości produktów, co w efekcie osłabia wartość odżywczą.

Kolejnym wyzwaniem w uprawie roślin bogatych w składniki odżywcze jest uszkodzenie gleby w wyniku praktyk wysokowydajnych, takich jak orka, monokultura i nasiona GMO. Większość upraw czerpie korzyści ze współpracy z grzybami glebowymi, ponieważ poprawia to zdolność rośliny do wchłaniania składników odżywczych i wody. 19  Jednak te wysokowydajne praktyki szkodzą pożytecznemu wzrostowi grzybów.

Uprawa tylko jednego gatunku roślin uprawnych, zwana także monokulturą lub monokulturą, na krótką metę zwiększa wydajność rolników, ale zwiększa również ryzyko chorób i szkodników oraz prowadzi do wyczerpania gleby. 20  Stosowanie genetycznie zmodyfikowanych upraw zyskało szerokie zastosowanie komercyjne w 1996 r. i obecnie większość kukurydzy, soi, bawełny i rzepaku jest genetycznie modyfikowana. 21

Chociaż niektórzy w dalszym ciągu promują genetycznie zmodyfikowane nasiona, a następnie wysokie dawki herbicydów i pestycydów stosowanych do zwalczania chwastów i szkodników, dalsze badania ujawniają, w jaki sposób szkodzi to mikroorganizmom glebowym, a w konsekwencji naszemu zaopatrzeniu w żywność. Glifosat jest jednym z najpowszechniej stosowanych herbicydów o szerokim spektrum działania w rolnictwie.

Jednakże, jak zauważa Soil Association, glifosat 22  negatywnie wpływa na bakterie glebowe i szkodzi pożytecznym grzybom żyjącym w pobliżu korzeni roślin. W ubiegłych latach glifosat zwiększył nasilenie chorób upraw, prawdopodobnie poprzez zmianę równowagi drobnoustrojów glebowych. Miało to również negatywny wpływ na aktywność kilku gatunków dżdżownic.

Kolejnym czynnikiem wpływającym na zmniejszenie zawartości składników odżywczych w uprawach jest stosowanie nawozów azotowych. Nawozy te konsekwentnie sprzyjają rozwojowi grzybów chorobotwórczych23, szkodząc  jednocześnie grzybom pożytecznym, niezbędnym do silnego wzrostu roślin. Jednak rolnicy korporacyjni uzależnili się od nawozów azotowych i fosforowych.

Połączenie załamania logistyki w czasie pandemii z późniejszym konfliktem w Rosji i na Ukrainie skłoniło ekspertów do przewidywania, że ​​ceny nawozów mogą się podwoić w kolejnych sezonach wegetacyjnych.

Prawie 40% światowego eksportu potażu, kluczowego składnika nawozów, i 48% azotanu amonu, trafia na eksport z Rosji. 24  Ceny wzrosły w 2022 r., ale spadły w pierwszym kwartale 2023 r. Eksperci uważają jednak, że ta tendencja może się nie utrzymać i prawdopodobnie daje rolnikom fałszywą nadzieję, ponieważ eksperci przewidują, że obniżki cen mogą mieć charakter tymczasowy. 25

Poprawa stanu gleby nie sprawi, że śmieciowe jedzenie będzie zdrowe

Ponieważ coraz więcej konsumentów szuka produktów organicznych, coraz więcej producentów przekąsek i fast foodów stara się wykorzystać ten trend. Na przykład Annie’s, oddział General Mills, reklamuje „postępowe praktyki rolnictwa regeneracyjnego” 26  w swoich limitowanych edycjach Organic Mac & Cheese i Organic Bunny Grahams.

Istnieje jednak szereg praktyk, które można określić jako regeneracyjne, chociaż tylko nieznacznie różnią się od rolnictwa konwencjonalnego, chemicznego. Fakt, że General Mills współpracuje z Ben & Jerry’s w celu promowania ich marek zajmujących się rolnictwem regeneracyjnym w celu uzyskania wysoko przetworzonej śmieciowej żywności, takiej jak makarony z serem, ciasteczka i lody CAFO, to kolejna dziwna droga naprzód. 27

Chociaż rozwój praktyk regeneracyjnych będzie wymagał rolników, przedsiębiorstw i konsumentów, należy być sceptycznym wobec tego dziwnego sojuszu śmieciowych produktów spożywczych w celu promowania rolnictwa regeneracyjnego.

Spadek zawartości składników odżywczych w produktach jest szczególnie niepokojący, jeśli konsumenci podążają za naciskami producentów na dietę opartą głównie na roślinach. Duża część fałszywej żywności promowanej przez globalistów, choć nie cała, jest pochodzenia roślinnego. Reszta to połączenie gnojowicy wyhodowanej w laboratorium, zmodyfikowanej przy użyciu zaawansowanej technologii w celu zwiększenia atrakcyjności dla konsumentów. 28

Podstawowa prawda jest taka, że ​​poprawa stanu gleby i zwiększenie gęstości składników odżywczych w roślinach nie może sprawić, że śmieciowe jedzenie będzie zdrowe. Zamiast tego większość Amerykanów musi zacząć jeść prawdziwą żywność, aby ocalić planetę i poprawić swoje zdrowie. Jedzenie żywności wyprodukowanej metodami ekologicznymi jest ważne, ale jeśli jest to żywność przetworzona, nie ma znaczenia, czy jest to żywność ekologiczna i uprawiana w sposób regeneracyjny, Twoje zdrowie nadal cierpi z powodu braku równowagi żywieniowej.

Wybory dotyczące rolnictwa biodynamicznego i regeneracyjnego dają nadzieję

Rolnictwo oparte na chemikaliach zniszczyło gospodarkę wiejską, zwiększyło zanieczyszczenie powietrza i wody, zniszczyło zapylacze i różnorodność biologiczną, zwiększyło erozję gleby i spowodowało utratę żyzności. Stany Zjednoczone wydają co roku 4,3 biliona dolarów na opiekę zdrowotną, 29  czyli więcej niż jakikolwiek inny kraj, a mimo to stan zdrowia publicznego stale się pogarsza. 30

Oczywiste jest, że żyjemy w coraz bardziej toksycznym środowisku, jedząc tanią, wypełnioną śmieciami żywność, podczas gdy prawie połowa Amerykanów cierpi na jedną lub więcej chorób przewlekłych, z których nawet rząd przyznaje, że „wiele z nich ma związek ze złą jakością nawyków żywieniowych”. 31  W 2010 r. 32  , ponad 90% Amerykanów, nie spożywało zalecanych przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków spożycia najważniejszych witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia i liczba ta nie uległa zmianie w 2020 r. 33

Z coraz większej liczby dowodów jasno wynika, że ​​niższa gęstość składników odżywczych oznacza, że ​​do osiągnięcia tych samych celów żywieniowych potrzeba więcej żywności. Badania konsekwentnie wykazują, że żywność produkowana ekologicznie zawiera znacznie więcej przeciwutleniaczy, szczególnie w systemach regeneracyjnych typu no-or. 34  Chociaż podejmowane są odrębne wysiłki w celu stworzenia certyfikatów dla rolnictwa regeneracyjnego, warto zauważyć, że istnieje już certyfikacja „złotego standardu”.

Rolnictwo biodynamiczne to podejście holistyczne, które koncentruje się na naturalnym wykorzystaniu gleby. Zostało ono po raz pierwszy wprowadzone przez austriackiego uczonego Rudolfa Steinera ( 35 l.  ) i jest to podejście, które zapewnia znacznie lepsze zbiory w porównaniu z konwencjonalnym rolnictwem opartym na środkach chemicznych. Jednocześnie pomaga także naprawić szkody w glebie spowodowane przez konwencjonalnych hodowców.

Rolnictwo biodynamiczne zapewnia większą wielkość upraw o zwiększonej gęstości składników odżywczych, a gospodarstwa biodynamiczne są całkowicie samowystarczalne. Na przykład większość paszy dla zwierząt gospodarskich pochodzi z gospodarstwa. Certyfikaty organiczne nie są tak rygorystyczne jak certyfikacja biodynamiczna.

Na przykład rolnik może wydzielić część gospodarstwa na produkty organiczne36, ale  100% gospodarstwa biodynamicznego musi spełniać wymogi. Największą nadzieją na przyszłość światowych dostaw żywności jest to, że rolnicy przyjmą większą liczbę certyfikatów biodynamicznych, zamiast próbować wymyślać nowe standardy regeneracji, które mogłyby konkurować z certyfikatami ekologicznymi.

Źródła i odniesienia

Najlepsze od doktora Josepha Mercoli

Prawa autorskie © Dr Joseph Mercola

Link źródłowy https://www.lewrockwell.com/2023/08/joseph-mercola/food-is-less-nutritious-than-it-used-to-be/

50% LikesVS
50% Dislikes

Dodaj komentarz

You might like