Autor: SD Wells

Siarczyny to substancje chemiczne powszechnie stosowane jako konserwanty w żywności, napojach, winie, a nawet lekach, w celu spowolnienia efektu brązowienia i odbarwiania podczas przygotowywania, przechowywania i dystrybucji. Dla wielu konsumentów siarczyny nie są powodem do zmartwień, ale dla milionów innych siarczyny mogą być główną przyczyną objawów alergii, reakcji autoimmunologicznych i ataków astmy, a ciężkie reakcje obejmują zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny.
Najczęstsze miejsca, w których można znaleźć siarczyny, to wino , piwo, gotowe posiłki i pizza, a około dziesięć procent wszystkich konsumentów odczuwa skutki zdrowotne wynikające ze spożywania siarczynów. Ta statystyka może być nieco szokująca dla wielu osób, które nigdy tak naprawdę nie szukały siarczynów, nie słysząc ani nie czytając ostrzeżenia o tych chemicznych środkach konserwujących, które ostrzegają konsumenta, zaczynając od wysypki skórnej, swędzenia, pokrzywki i/lub ograniczone oddychanie. Stamtąd wszystko idzie w dół, jeśli konsument nadal spożywa siarczyny.
Wyeliminowanie siarczynów z diety może okazać się trudne, ponieważ niektóre korporacje twierdzą, że ich produkty ich nie zawierają, ale w rzeczywistości tak jest.
Wiele marek reklamuje się na swoich stronach internetowych i/lub opakowaniach, że nie zawierają siarczynów, ale zaufanie do znanych marek jest prawdziwym wyzwaniem. Większość lekarzy jest całkowicie nieświadoma niebezpieczeństw siarczynów i myli objawy z katarem siennym lub innymi alergiami, a następnie przepisuje leki przeciwhistaminowe, które NIE pomagają.
Stężenia siarczynów wyższe niż 10 miligramów na litr muszą być oznaczone w USA, a wina produkowane masowo często wydmuchują tę liczbę z wody. Podczas gdy siarczyny są stosowane w celu zapobiegania rozwojowi bakterii, często wywołują reakcje alergiczne u nieświadomych konsumentów.
Siarczyny niszczą również składniki odżywcze wielu produktów spożywczych, w tym witaminę B1 i tiaminę. Korzystne bakterie mogą również zostać zniszczone przez obecność siarczynów. FDA twierdzi, że siarczyny są bezpieczne, ale ostrzega osoby z zaburzeniami czynności wątroby lub nerek, aby ich nie spożywały, a także każdego, kto ma astmę. Czy to nie jest ogromna grupa Amerykanów?
Siarczyny to SUBSTANCJE CHEMICZNE, które stały się powszechne w amerykańskiej żywności i napojach i nie wymagają rygorystycznych testów, które należy przeprowadzić, ponieważ mają one negatywny wpływ na miliony konsumentów. Wystarczy dodać siarczyny do ogromnej i rosnącej listy chemikaliów w żywności, których należy unikać , w tym pestycydów, przemysłowych barwników spożywczych, MSG (glutaminian sodu), aspartamu, azotanów i azotynów.
Siarczyny są szeroko stosowane w przemyśle farmaceutycznym i wywołują szeroki zakres niepożądanych skutków klinicznych
Siarczyny są szeroko stosowane w przemyśle farmaceutycznym i mają wiele zastosowań przemysłowych, ale narażenie na nie zostało zgłoszone i dobrze udokumentowane jako powodujące cały szereg niepożądanych skutków klinicznych dla konsumentów, w tym niedociśnienie, ból brzucha, biegunkę, reakcje astmatyczne, zapalenie skóry, i zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny. Wiadomo również, że zdarza się to w przypadku stosowania produktów farmaceutycznych. Potrzebnych jest znacznie więcej badań w tej dziedzinie, a więcej ostrzeżeń na etykietach produktów jest już z pewnością uzasadnione.
Chociaż siarczyny uważano za bezpieczne już w latach 70., kiedy po raz pierwszy wprowadzono je do powszechnego stosowania w żywności, teraz przemysł medyczny i spożywczy zna zagrożenia, ale kto ma ich powstrzymać przed ich stosowaniem lub odpowiednio ostrzec konsumentów? Z pewnością nie FDA czy CDC, które nie zajmują się zapobieganiem chorobom i zaburzeniom, jak mogłoby się wydawać w dzisiejszych czasach. Dostrój częstotliwość wiadomości o żywności do FoodSupply.news , aby otrzymywać aktualizacje na temat bardziej toksycznych środków spożywczych i składników farmaceutycznych.
Źródła tego artykułu to: