Badanie: Substancja chemiczna w popularnym sztucznym słodziku, która uszkadza DNA
Nowe badanie opublikowane w Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B wykazało, że spożywanie powszechnie dostępnego sztucznego słodzika wytwarza substancję chemiczną, która uszkadza DNA .
Sztuczny słodzik, o którym mowa, to sukraloza – sprzedawana pod marką Splenda – która jest często stosowana w wypiekach, gumach do żucia, żelatynach, mrożonych deserach mlecznych i napojach gazowanych.
Na podstawie danych ze spisu powszechnego w USA i Simmons National Consumer Survey (NHCS) w 2020 r. Splendę stosowało 51,4 mln Amerykanów. Kolejna pod względem popularności marka Sweet’N Low, zawierająca sacharynę, była używana przez 25 mln osób.
W ramach badania naukowcy przyjrzeli się sukralozo-6-octanowi, rozpuszczalnemu w tłuszczach związkowi wytwarzanemu podczas trawienia sukralozy, aby określić, w jaki sposób wpływa on na organizm, w szczególności na DNA. Poddali ludzkie komórki krwi działaniu sukralozy-6-octanu i przeanalizowali je pod kątem markerów genotoksyczności lub uszkodzenia DNA.
„Odkryliśmy, że sukraloza-6-octan jest genotoksyczny i skutecznie rozkłada DNA w komórkach wystawionych na działanie tej substancji chemicznej” – powiedziała Susan Schiffman, główna autorka badania.
Schiffman i jej zespół poinformowali, że sukralozo-6-octan jest klastogenem , co oznacza, że bezpośrednio powoduje pęknięcia nici DNA. Uszkodzone nici DNA, jeśli nie zostaną naprawione lub nieprawidłowo naprawione przez organizm, mogą prowadzić do raka.
Sukraloza związana z poważnymi problemami zdrowotnymi
Wcześniejsze badania wykazały, że sukraloza może powodować problemy z jelitami , dzięki jej negatywnemu wpływowi na ludzką mikroflorę jelitową.
Według badań opublikowanych w czasopiśmie Microorganisms , spożywanie sukralozy przez dziesięć tygodni wywołało dysbiozę jelitową oraz zmieniony poziom glukozy i insuliny u zdrowych młodych dorosłych. Dysbioza jelitowa charakteryzuje się brakiem równowagi w składzie bakterii jelitowych i zmianami aktywności metabolicznej bakterii, które prowadzą do zaburzeń trawienia.
Stwierdzono, że spożycie sukralozy wywołuje dysbiozę poprzez zwiększenie liczby bakterii Blautia coccoides w jelitach przy jednoczesnym zmniejszeniu Lactobacillus acidophilus . Według wcześniejszych badań rosyjskich naukowców osoby z cukrzycą typu 2 mają zwykle więcej B. coccoides w jelitach niż osoby z prawidłową tolerancją glukozy.
Tymczasem osobne badanie wykazało, że diabetycy mają również niższą liczbę L. acidophilus w porównaniu ze zdrowymi osobami. Odkrycia te sugerują, że istnieje możliwy związek między spożywaniem sukralozy a cukrzycą typu 2 , który należy zbadać.
Oprócz cukrzycy i dysbiozy jelit, sukraloza i 6-octan sukralozy zostały również powiązane z zespołem nieszczelnego jelita.
W ramach swoich badań Schiffman i jej zespół przetestowali obie substancje chemiczne na ludzkiej tkance jelitowej. Odkryli, że sukraloza i 6-octan sukralozy mogą „uszkodzić„ ścisłe połączenia ”lub interfejsy, w których komórki w ścianie jelita łączą się ze sobą”. Może to sprawić, że ściana jelita będzie bardziej przepuszczalna – cecha charakterystyczna „nieszczelnego jelita”. (Powiązane: Szkodliwe dla zdrowia jelit, metabolizmu, cukru we krwi: Badania ujawniają toksyczne działanie sukralozy .)
„Nieszczelne jelito jest problematyczne, ponieważ oznacza, że rzeczy, które normalnie zostałyby wypłukane z organizmu w kale, zamiast tego wyciekają z jelita i są wchłaniane do krwioobiegu” – wyjaśnił Schiffman.
Analiza genetyczna wykazała również, że ekspresja genów związanych ze stresem oksydacyjnym, stanem zapalnym i rakotwórczością była podwyższona w komórkach jelita narażonych na działanie 6-octanu sukralozy.
Stres oksydacyjny występuje, gdy w organizmie jest zbyt wiele niestabilnych cząsteczek zwanych wolnymi rodnikami, a za mało przeciwutleniaczy, aby się ich pozbyć. Stres oksydacyjny może uszkodzić lipidy komórkowe, DNA i białka, co może wywołać stan zapalny. Przewlekły stan zapalny został powiązany z poważnymi stanami, takimi jak cukrzyca, miażdżyca tętnic, wysokie ciśnienie krwi, choroby serca i rak.
6-octan sukralozy jako zanieczyszczenie w produktach zawierających sukralozę
Jedną z największych obaw naukowców jest to, że gotowe produkty z sukralozą zawierają śladowe ilości 6-octanu sukralozy . Substancja chemiczna jest produktem pośrednim powstającym podczas wytwarzania sukralozy, dlatego większość produktów z sukralozą zawiera to zanieczyszczenie.
„Aby umieścić to w kontekście, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ustalił próg obaw toksykologicznych dla wszystkich substancji genotoksycznych wynoszący 0,15 mikrograma na osobę dziennie” – powiedział Schiffman. „Nasza praca sugeruje, że śladowe ilości 6-octanu sukralozy w jednym, codziennym napoju słodzonym sukralozą przekraczają ten próg. I to nawet nie uwzględnia ilości 6-octanu sukralozy wytwarzanego jako metabolity po spożyciu sukralozy przez ludzi”.
W USA Food and Drug Administration (FDA) reguluje stosowanie substancji słodzących, w tym sukralozy. Podobnie jak wszystkie inne dodatki do żywności, substancje słodzące muszą zostać uznane za bezpieczne do spożycia, zanim zostaną dodane do żywności lub napojów.
Dopuszczalne dzienne spożycie sukralozy zalecane przez FDA wynosi 5 mg na kilogram (2,2 funta) masy ciała. Dla kogoś, kto waży 68 kg (150 funtów), 340 mg dziennie uważa się za bezpieczne. Opakowanie Splendy zawiera 12 mg sukralozy. Według strony internetowej FDA monitorują „najnowsze dostępne informacje naukowe na temat substancji słodzących”, aby określić ich bezpieczne stosowanie.
Sukraloza została uznana za bezpieczną przez inne organy regulacyjne, takie jak Raport Wspólnego Komitetu Ekspertów FAO/WHO w sprawie dodatków do żywności, Oddział Ochrony Zdrowia Kanady ds. Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Food Standards Australia Nowa Zelandia.
Naukowcy stwierdzili, że ich odkrycia są ogólnym ostrzeżeniem dla organów regulacyjnych i opinii publicznej, ponieważ budzą wiele obaw dotyczących potencjalnych zagrożeń dla zdrowia związanych z sukralozą i jej metabolitami.
„Czas ponownie przyjrzeć się bezpieczeństwu i statusowi regulacyjnemu sukralozy, ponieważ przybywa dowodów na to, że niesie ze sobą znaczne ryzyko. Jeśli nic więcej, zachęcam ludzi do unikania produktów zawierających sukralozę . To coś, czego nie powinieneś jeść” – ostrzegł Schiffman.
Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się więcej o sztucznych słodzikach i ich negatywnym wpływie na zdrowie .
To pochodzi z kanału Daily Videos na Brighteon.com .
Więcej powiązanych historii:
Udowodniono, że splenda i sukraloza przyczyniają się do rozwoju cukrzycy .
Nie za słodko? Sukraloza zanieczyszcza drogi wodne Karoliny Północnej .
Źródła obejmują: