Toksyczne zanieczyszczenia w przyprawach

Toksyczne zanieczyszczenia znaleziono w 32% przetestowanych przypraw

Autor, GreenMedInfo Research Group

Przyprawy mają fenomenalny wpływ na zdrowie — z wyjątkiem sytuacji, gdy są zanieczyszczone metalami ciężkimi i narażone na promieniowanie. Dowiedz się, na co zwracać uwagę przy wyborze przypraw do posiłków.

Dodawanie ziół i przypraw do posiłków to prosty sposób na poprawę smaku i korzyści zdrowotnych. Posypanie jedzenia łącznie około 1 łyżeczką dziennie cynamonu, imbiru, kminku, kurkumy, rozmarynu, oregano, bazylii lub tymianku  wystarczy nawet, aby poprawić różnorodność bakterii w jelitach już po czterech tygodniach. [ii]

Ale wraz z ich korzystnymi związkami polifenolowymi mogą stanowić ukryte zagrożenie – toksyczne metale ciężkie, takie jak ołów, arsen i kadm. W badaniu 126 przypraw popularnych marek, takich jak McCormick, Trader Joe’s i Whole Foods, prawie jedna trzecia zawierała metale ciężkie w ilościach, które mogą szkodzić zdrowiu. [iii]

Około jedna trzecia przypraw jest zanieczyszczona metalami ciężkimi

Consumer Reports przeanalizowało 126 suszonych ziół i przypraw takich marek, jak Great Value (Walmart), La Flor, Spice Islands, Penzeys i innych. Czterdzieści produktów – czyli prawie 32% – zawierało arsen, ołów i kadm na łącznym poziomie wystarczająco wysokim, aby regularne spożywanie szkodziło zdrowiu dzieci.

Wiele z tych produktów zawierało metale ciężkie w ilościach na tyle wysokich, że stanowiły zagrożenie także dla dorosłych. Badane przyprawy obejmowały: [iv]

BazyliaCzarny pieprzCzerwony pieprz
KolendraKminekcurry w proszku
Czosnek w proszkuOżywićOregano
PaprykaSzafrannasiona sezamu
tymianekKurkumabiały pieprz

Szczególnie niepokojące były tymianek i oregano, gdyż w każdej badanej próbce stwierdzono wysoki poziom metali ciężkich. Co więcej, według Consumer Reports: „W 31 produktach poziom ołowiu był tak wysoki, że przekraczał maksymalną ilość, jaką każdy powinien spożyć w ciągu dnia”. [w]

Jeśli chodzi o poziomy metali ciężkich, wykryto je w produktach markowych, produktach organicznych i tych pakowanych w USA, co podkreśla fakt, że nawet produkty markowe i produkty organiczne, rzekomo wysokiej jakości, mogą być niebezpieczne.

Przyprawy odpowiedzialne za 19% dzieci z zatruciem ołowiem

Zanieczyszczenie metalami ciężkimi wydaje się być powszechne w przyprawach. Badanie przeprowadzone przez Departament Zdrowia hrabstwa Douglas w Nebrasce wykazało, że skażone przyprawy są drugą przyczyną zatrucia ołowiem wśród dzieci w okolicy, zaraz za farbą ołowiową. [vi]

W każdej testowanej przyprawie, w tym w konwencjonalnych i organicznych markach, takich jak kurkuma, bazylia, imbir, tymianek, curry w proszku, kurkuma i korzeń imbiru, wykryto ołów. Wśród dzieci, u których w 2021 r. w hrabstwie Douglas stwierdzono wysoki poziom ołowiu, 19% przypadków miało związek z przyprawami. Brian Ronholm, dyrektor ds. polityki żywnościowej w Consumer Reports, powiedział Food Safety News: [vii]

Regeneracja: odblokowanie radykalnej odporności organizmu dzięki nowej biologii

„To naprawdę podkreśla powagę problemu i potrzebę działania FDA w celu ustalenia ścisłych, wyraźnych limitów. Potrzeba zaostrzenia przepisów jest pilna, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że przyprawy są spożywane niemal codziennie i jaki jest potencjalny długoterminowy wpływ narażenia na metale ciężkie na dzieci”.

Twoje przyprawy również są napromieniowane

Przyprawy należą do szerokiej gamy produktów spożywczych w USA, które są narażone na promieniowanie jonizujące pod pozorem zabijania mikroorganizmów i owadów. Chociaż FDA twierdzi, że dzięki temu żywność jest bezpieczniejsza, [viii] istnieje powód, dla którego drobnoustroje i owady giną pod wpływem promieni gamma emitowanych przez radioaktywny kobalt 60 – formę odpadów nuklearnych.

Wiadomo, że napromieniowanie powoduje utratę składników odżywczych i zwiększenie ilości produktów „radiolitycznych”. [ix] W jednym badaniu dziewięciu ziół i przypraw narażonych na poziom napromieniowania powszechny w praktyce handlowej, stwierdzono wzrost zawartości rodników chinonowych.

„W szczególności zawartość rodników chinonowych wzrosła ponad dwukrotnie w pietruszce, rozmarynie, oregano, szałwii, pieprzu czarnym i pieprzu ptasim, wzrosła ponad 5 razy w cynamonie i prawie 7 razy w gałce muszkatołowej, ale pozostała zasadniczo niezmieniona w bazylii” – czytamy w badaniu. , opublikowane w Food Chemistry, zauważono. [X]

Co więcej, w przyprawach obniżyła się zawartość przeciwutleniaczy. Napromieniowanie doprowadziło do „znacznych strat” witaminy C w czarnym pieprzu, cynamonie, gałce muszkatołowej, oregano i szałwii oraz „znacznego spadku” karotenoidów w cynamonie, oregano, pietruszce, rozmarynie, pieprzu ptasim i szałwii. [xi]

Ogłoś swoją niezależność!

Zysk poza sfałszowanym systemem! Chroń się przed tyranią i załamaniem gospodarczym. Naucz się żyć wolni i szerz pokój!

Biuletyn dotyczący rynków licznikowych — trendy i strategie zapewniające maksymalną swobodę

Zgłoś swój BEZPŁATNY numer już dziś!Kliknij tutaj, aby pobrać teraz

Najprostszym sposobem, aby mieć pewność, że spożywane przyprawy nie zostaną napromieniowane, jest wybór odmian organicznych, ponieważ żywność organiczna nie może być napromieniana. Niestety nie gwarantuje to, że nie zawierają metali ciężkich.

Wskazówki dotyczące wyboru bezpiecznych przypraw

Złożono kilka pozwów przeciwko Amazon, Walmart i McCormick & Co., zarzucając, że firmy nie ostrzegła konsumentów, że ich przyprawy zawierają toksyczne metale ciężkie. [xii] W jednym z pozwów przeciwko McCormickowi stwierdzono, że firma „stała bezczynnie, lekkomyślnie lekceważąc zdrowie i dobre samopoczucie swoich konsumentów”, narażając jednocześnie konsumentów na ryzyko niższego IQ, problemów behawioralnych, raka i problemów z reprodukcją w wyniku narażenia na metale ciężkie. [xiii]

Przypadki mogą skłonić niektórych producentów do bardziej wnikliwych testów i kontroli jakości, ale w międzyczasie wybierają przyprawy firm, które otwarcie testują swoje produkty na zawartość metali ciężkich. W raportach konsumenckich wymieniono także kilka ziół i przypraw o niższej zawartości metali ciężkich, do których należą: [xiv]

Czarny pieprzKolendra
curry w proszkuCzosnek w proszku
Szafranziarenka sezamu
biały pieprz

Będziesz także chciał wybrać organiczne przyprawy, aby uniknąć napromieniowania. Jednak jednym z najlepszych sposobów na uzyskanie czystych, nienapromieniowanych przypraw jest ich własna uprawa i suszenie. Bazylia, oregano i tymianek to przyprawy, które wykazały szczególnie wysoką zawartość metali ciężkich – a ponadto należą do najłatwiejszych w uprawie w domu.

Cokolwiek robisz, nie unikaj spożywania tych superfoods, ponieważ stracisz niezliczone korzyści zdrowotne. Kulinarne zioła i przyprawy mogą pomóc w leczeniu co najmniej 864 chorób, więc wybierz źródło wysokiej jakości — i spróbuj swoich sił w własnej uprawie — i ciesz się smakiem i wartościami odżywczymi, jakie oferują te naturalne związki


Bibliografia

 PennState 2 grudnia 2022 r.  https://www.psu.edu/news/research/story/peanuts-and-herbs-and-spices-may-positively-impact-gut-microbiome/

[ii] The Journal of Nutrition , tom 152, wydanie 11, listopad 2022, strony 2461-2470  https://doi.org/10.1093/jn/nxac201

[iii] Raporty konsumenckie, 9 listopada 2021 r.  https://www.consumerreports.org/health/food-safety/your-herbs-and-spices-might-contain-arsenic-cadmium-and-lead-a6246621494/


Już dziś stań się kuloodporny w Internecie, BEZ RYZYKA!

[iv] Raporty konsumenckie, Metale ciężkie w Salmonelli w ziołach i przyprawach  https://article.images.consumerreports.org/prod/content/dam/surveys/Consumer_Reports_Test_Methodology_for_Herbs_Spices_November_2021

[v] Raporty konsumenckie, 9 listopada 2021 r.  https://www.consumerreports.org/health/food-safety/your-herbs-and-spices-might-contain-arsenic-cadmium-and-lead-a6246621494/

[vi] Wiadomości dotyczące bezpieczeństwa żywności, 10 stycznia 2023 r.  https://www.foodsafetynews.com/2023/01/heartland-study-finds-spices-sekunda-only-to-paint-for-the-lead-poisoning-of- dzieci/

[vii] Wiadomości dotyczące bezpieczeństwa żywności, 10 stycznia 2023 r.  https://www.foodsafetynews.com/2023/01/heartland-study-finds-spices-sekunda-only-to-paint-for-the-lead-poisoning-of- dzieci/

[viii] Amerykańska FDA, Napromienianie żywności: co musisz wiedzieć  https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/food-irradiation-what-you-need-know

[ix] J Agric Food Chem. 12 lutego 2003;51(4):927-34. doi: 10.1021/jf020739n. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12568551/

[x] J Rolnictwo Chem. 12 lutego 2003;51(4):927-34. doi: 10.1021/jf020739n. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12568551/

[xi] J Agric Food Chem. 12 lutego 2003;51(4):927-34. doi: 10.1021/jf020739n. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12568551/

[xii] The Epoch Times 25 marca 2023 r.  https://www.theepochtimes.com/health/beware-of-toksyczny-spices-heavy-metals-found-in-major-brand-names_5133220.html

[xiii] ClassAction.org 18 stycznia 2022 r  . https://www.classaction.org/news/mccormick-herbs-spices-contain-heightened-levels-of-toksyczny-heavy-metals-class-action-alleges

[xiv] Raporty konsumenckie, 9 listopada 2021 r.  https://www.consumerreports.org/health/food-safety/your-herbs-and-spices-might-contain-arsenic-cadmium-and-lead-a6246621494/

Grupa badawcza GMI (GMIRG) zajmuje się badaniem najważniejszych współczesnych problemów zdrowotnych i środowiskowych. Szczególny nacisk zostanie położony na zdrowie środowiskowe. Nasze ukierunkowane i głębokie badania zbadają wiele sposobów, w jakie obecny stan ludzkiego ciała bezpośrednio odzwierciedla prawdziwy stan otaczającego środowiska.

Zastrzeżenie: Ten artykuł nie ma na celu zapewnienia porady lekarskiej, diagnozy ani leczenia. Poglądy wyrażone w tym dokumencie niekoniecznie odzwierciedlają poglądy GreenMedInfo lub jego personelu.

Źródło: GreenMedInfo

Prawa autorskie do tego artykułu posiada GreenMedInfo LLC, 2023.
Link źródłowy https://www.activistpost.com/2023/08/toxic-contaminants-found-in-32-of-spices-tested.html

50% LikesVS
50% Dislikes

Dodaj komentarz

You might like