Autor, dr Josepha Mercolę
7 września 2023 r
Jakość obiadów szkolnych pogarsza się od dziesięcioleci i właśnie uległa kolejnemu pogorszeniu. Jak donosi CNN, od tego semestru jesiennego w całych Stanach Zjednoczonych do programów obiadów dla szkół podstawowych i gimnazjów dla dzieci i młodzieży dodano 1 dwa gotowe do spożycia, paczkowane produkty śniadaniowe Kraft Heinz.
Lepsze odżywianie?
Według doniesień, skład szkolnych obiadów został zmieniony, aby spełniać wymagania żywieniowe Krajowego Programu Obiadów Szkolnych (NSLP), które obejmują wyższą zawartość zbóż i niższą zawartość sodu w porównaniu z lunchables sprzedawanymi w sklepach.
Ale jeśli masz choćby najmniejszą wiedzę na temat diety i odżywiania, zdasz sobie sprawę, że wymagania żywieniowe NSLP naprawdę nie są duże. Z pewnością nie gwarantują one, że Twoje dzieci będą dobrze odżywione.
Szkoły mają obowiązek zapewnić uczniom pięć składników posiłków: owoce, warzywa, białko, zboża i mleko, a uczniowie muszą zjeść co najmniej trzy z nich, w tym opcję z owocami lub warzywami, w ramach lunchu.
Choć wydaje się to rozsądne, gdy zaczniesz przyglądać się temu, co kwalifikuje się jako owoce, warzywa, białko, zboża i mleko, szybko zdasz sobie sprawę, że to, co tak naprawdę dostają dzieci, to ultraprzetworzone śmieciowe jedzenie wypełnione sztucznymi składnikami.
Na przykład pizza od dawna jest pożywieniem w szkołach, a sos pomidorowy kwalifikuje się jako „warzywny”. „Dodatkowa tandetna pizza” Lunchables nie jest nawet zwykłą pizzą. Jest to w zasadzie ultraprzetworzona imitacja ultraprzetworzonego fast foodu.
Nic dziwnego, że Kraft Heinz jest partnerem School Nutrition Association i podobno od jakiegoś czasu nalega, aby ich produkty znalazły się w programie lunchowym. 2
Tymczasem firma Kraft Heinz jest własnością głównie akcjonariuszy instytucjonalnych. 3 W chwili pisania tego tekstu czterech największych właścicieli to Berkshire Hathaway, BlackRock, Vanguard i State Street 4 – te same podmioty, które mają ogólnie monopol na światowe zasoby .
Zbilansowane odżywianie?
Kraft Heinz nawiązał także współpracę z Del Monte, aby zapewnić opcję Lunchables with Fresh Fruit, w ramach której przetworzone mięso i ser obiadowy podaje się z kawałkami owoców (jabłka, ananas, winogrona lub klementynki), a nie krakersami.
Według foodsided.com5 owocowe lunchables to próba stworzenia bardziej „opcji zbilansowanego lunchu do szkoły”.
Produkty te nie są jednak wprowadzane w ramach programu obiadów szkolnych. Będą dostępne w sklepach spożywczych w południowo-środkowej części Stanów Zjednoczonych tej jesieni i będą kierowane do dzieci, które przynoszą własne lunche.
Produkty śniadaniowe budzą zaniepokojenie wśród dietetyków dziecięcych
Według The Washington Post6 nowa oferta Lunchables „może spodobać się szkołom zmagającym się z niedoborami rąk do pracy w stołówkach i problemami w łańcuchu dostaw, które ograniczają opcje menu”. Jednak „wielu ekspertów ds. żywienia przyjęło tę wiadomość z dużą dozą sceptycyzmu” – tak jak powinno. „Washington Post” pisze: 7
„Katie Wilson, dyrektor wykonawcza Urban School Food Alliance, stwierdziła, że zatwierdzenie Lunchables wskazuje na większe problemy z wytycznymi federalnymi. „Fakt, że przetworzona, pakowana żywność spełnia standardy dotyczące obiadów szkolnych, jest częścią tego, co należy zmienić w krajowym programie obiadów szkolnych” – stwierdziła…
Dariush Mozaffarian, kardiolog i profesor w Tufts Friedman School of Nutrition, powiedział, że nie miałby problemu z lunchables – gdyby nie zawierały przetworzonego mięsa lub nie zawierały dużej zawartości sodu.
Światowa Organizacja Zdrowia uważa produkty takie jak wędliny kanapkowe, hot dogi i bekon za substancje rakotwórcze „grupy 1”, tej samej kategorii co papierosy i azbest, zauważył…
„Są to produkty, które można zastosować w sytuacji awaryjnej, ale mam nadzieję, że nie staną się normą w posiłkach w szkołach” – stwierdził Wilson. „Jaki sygnał wysyłamy naszym dzieciom na temat zdrowego odżywiania?” Do tego dochodzi opakowanie – plastikowe tacki i obwoluty – które według niektórych krytyków jest marnotrawstwem”.
Zanieczyszczenie tworzywami sztucznymi – kolejny palący problem
Rzeczywiście, każdy produkt Lunchables jest dostarczany na plastikowej tacy z plastikową osłoną, więc ile plastikowych śmieci zostanie dodanych, serwując lunchables 30 milionom uczniów każdego dnia roku szkolnego?
Nie zagłębiając się w rzeczywistą matematykę, możemy stwierdzić, że będzie tego całkiem sporo, więc gdzie jest troska o środowisko? Czy nie eliminujemy zwierząt gospodarskich i nie ograniczamy rolnictwa, aby ocalić planetę? Czy nie powinniśmy zostawić krów i pól ryżowych w spokoju i zamiast tego wyeliminować przetworzoną żywność zapakowaną w plastik?
Zarówno żywność, jak i woda są coraz bardziej zanieczyszczone tymi toksycznymi kawałkami. Cząsteczki mikroplastiku, które mają mniej niż 5 milimetrów, dosłownie punktowo zaciemniają oceany.
Niesione wraz z prądami oceanicznymi wirujące wiry „plastikowego smogu” 8 pokrywają obecnie około 40% powierzchni oceanów na świecie. 9 Kawałki plastiku są zjadane przez ryby i inne organizmy morskie, które następnie są zjadane przez nas. 10
Co ciekawe, szacuje się, że roczna emisja tworzyw sztucznych do lądu jest od czterech do 23 razy większa niż ilość uwalniana do oceanów. 11 Osiemdziesiąt trzy procent próbek wody wodociągowej badanych na całym świecie i 94% próbek w USA jest również zanieczyszczonych tworzywami sztucznymi. 12
Czyste śmieci
Choć media podają zawartość tych produktów śniadaniowych pod względem ilości zbóż, mięsa/zamienników mięsa, tłuszczów nasyconych i sodu, większość osób świadomych wartości odżywczych wie, że żywienie to coś więcej. Co dokładnie kryje się w tych produktach?
Oto etykieta z informacjami o wartościach odżywczych i lista składników pizzy Lunchables Extra Cheesy (opakowanie 4,2 uncji) sprzedawanej w amerykańskich sklepach spożywczych: 13
Wersja programu obiadów szkolnych jest dostarczana w pojemniku o pojemności 5,05 uncji i zawiera 2 uncje mięsa/alternatywy dla mięsa, 2 uncje zbóż, jedną ósmą szklanki czerwonych warzyw (sos pomidorowy), 7 gramów tłuszczów nasyconych i 700 miligramów sodu.
Poza tymi szczegółami nie udało mi się znaleźć pełnej listy składników wersji szkolnej, ale uważam, że rozsądne jest założenie, że większość poszczególnych składników będzie taka sama jak w wersji sklepowej.Olej sojowy jest bogaty w szkodliwy kwas linolowy omega-6 – kluczową przyczynę chorób przewlekłych, ponieważ upośledza funkcję mitochondriów i produkcję energii.
Na szczycie mojej listy obaw związanych z wersją „pizzą” znajduje się olej sojowy, który zawiera szkodliwy kwas linolowy omega-6 (LA) . Dowody sugerują, że LA jest główną przyczyną chorób przewlekłych, ponieważ upośledza funkcję mitochondriów i produkcję energii.
Kolejnym problemem jest „witalny gluten pszenny”. Zostało to opisane jako „normalna mąka pszenna na sterydach”. 14 Jest to w zasadzie czysty gluten, który może powodować nieszczelność jelit. Inne wątpliwe składniki obejmują sztuczne aromaty o nieznanym składzie, konserwant benzoesan sodu i barwnik spożywczy.
Warto zauważyć, że nie używają prawdziwego sera mozzarella, ale raczej dwa rodzaje „produktu serowego”. Barwnik spożywczy (apokarotenal) to żółto-czerwony związek stosowany w celu nadania mu znanego żółtawego koloru sera.
Dodają także „proszek celulozowy” jako środek przeciwzbrylający, co jest fantazyjną nazwą rafinowanej masy celulozowej. 15 Smacznego! Pulpa drzewna zapewnia również masę (zmniejszając ilość wymaganych „prawdziwych” składników) i może mieć działanie przeczyszczające w wystarczającej ilości.
Jeszcze gorsze śmieci
Jeszcze bardziej odrażająca jest lektura „Lunchables Uploaded”, które są sprzedawane w sklepach, ale nie wchodzą w skład szkolnego programu obiadów. Te tace o pojemności 15,12 uncji zawierają sztucznie aromatyzowany, sztucznie i naturalnie słodzony napój, torebkę Cheez It i żelków Trolli. A Kraft Heinz chce, żebyś myślał, że zależy im na „zbilansowanym odżywianiu”.
Oto pełna lista składników Lunchables Uploaded Ultimate Deep Dish Pepperoni Pizza z Cheez It i Trolli Candy: 16
„Oczyszczona woda pitna; Sos do pizzy (woda, przecier pomidorowy, cukier, zawiera mniej niż 2% modyfikowanej skrobi spożywczej, czosnek w proszku, sól, cebula w proszku, przyprawa, kwas cytrynowy, suszona bazylia, sól morska, benzoesan sodu i sorbinian potasu [dodane jako konserwanty], guma ksantanowa, naturalny aromat)
Ciasto na pizzę: (wzbogacona mąka [mąka pszenna, niacyna, żelazo o zredukowanej zawartości, monoazotan tiaminy, ryboflawina, kwas foliowy], woda, mąka pełnoziarnista, olej sojowy, drożdże, cukier, zawiera 2% lub mniej: Mieszanka soli sodowych o obniżonej zawartości [sól , chlorek potasu, naturalny aromat], pożywka do ciasta [serwatka (mleko), L-cysteina], witalny gluten pszenny, naturalne i sztuczne aromaty, mono-diglicerydy, stearoilomleczan sodu, ekstrakt z otrębów ryżowych, propionian wapnia, pożywka do ciasta [wzbogacona pszenica Mąka (mąka pszenna, niacyna, żelazo o obniżonej zawartości, monoazotan tiaminy), enzymy], suszony czosnek, proszek celulozowy)
Pieczone krakersy przekąskowe (mąka wzbogacona [mąka pszenna, niacyna, żelazo o zmniejszonej zawartości, monoazotan tiaminy (witamina B1), ryboflawina (witamina B2), kwas foliowy], olej roślinny [sojowy i palmowy], ser z odtłuszczonego mleka [odtłuszczone mleko, Białko serwatkowe, kultury sera, sól, enzymy, ekstrakt annato dla koloru], zawiera dwa procent lub mniej soli, papryka, drożdże, oleożywica paprykowa dla koloru, lecytyna sojowa)
Żelki: (syrop kukurydziany, cukier, żelatyna, modyfikowana skrobia kukurydziana, kwas fumarowy, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, cytrynian sodu, mleczan wapnia, mleczan sodu, naturalne i sztuczne aromaty, dwutlenek tytanu [barwnik], czerwony 40, żółty 5, Żółty 6, Niebieski 1)
Mieszanka serów (pasteryzowany gotowy produkt serowy z mozzarellą [mleko częściowo odtłuszczone, woda, koncentrat białek mleka, tłuszcz mleczny, zawiera mniej niż 2% soli, kultury sera, cytrynian sodu, kwas sorbinowy jako środek konserwujący, enzymy, palmitynian witaminy A, dodatek celulozy w proszku aby zapobiec zbrylaniu]
Pasteryzowany gotowy produkt serowy [pasteryzowane mleko częściowo odtłuszczone, woda, koncentrat białek mleka, tłuszcz mleczny, zawiera mniej niż 2% soli, kultury sera, cytrynian sodu, kwas sorbinowy jako środek konserwujący, enzymy, apokarotenal (barwnik), palmitynian witaminy A, celuloza Proszek dodany w celu zapobiegania zbrylaniu])
Pepperoni z wieprzowiną i kurczakiem (wieprzowina, kurczak oddzielony mechanicznie, sól, zawiera 2% lub mniej bulionu wieprzowego, przyprawy [w tym musztarda], dekstroza, kultury starterowe kwasu mlekowego, oleożywica paprykowa, aromat, askorbinian sodu, azotyn sodu, BHA , BHT, kwas cytrynowy)
Mieszanka sztucznych napojów bezalkoholowych Tropical Punch (cukier, fruktoza, kwas cytrynowy, zawiera mniej niż 2% kwasu askorbinowego [witaminy C], naturalny i sztuczny aromat, acesulfam potasu i sukraloza [substancje słodzące], fosforan wapnia, sztuczny barwnik, czerwony 40, Niebieski 1, BHA [zachowuje świeżość]).”
Oleje roślinne, czysty gluten, rafinowana celuloza drzewna, soja, syrop kukurydziany, cukier, sztuczne aromaty, sztuczne barwniki, azotyny, konserwanty i sztuczne słodziki – to właśnie uchodzi za „pożywienie” dla dorastających dzieci, których rozwój i IQ zależą od prawidłowego odżywiania. To więcej niż smutne. Z pewnością pomaga to wyjaśnić eksplozję chorób przewlekłych w dzieciństwie.
Dieta przetworzona jest bardziej śmiercionośna niż palenie
Badania wykazały, że rafinowane diety wysokowęglowodanowe są równie ryzykowne jak palenie, zwiększając ryzyko raka płuc aż o 49% 17 , podczas gdy inne szacunki sugerują, że przetworzona żywność zabija przedwcześnie więcej osób niż palenie papierosów. 18
Wiele badań wykazało również, że im bardziej przetworzona jest żywność, tym jest ona gorsza dla zdrowia, dlatego też w USA każdego roku na leczenie chorób spowodowanych niezdrową żywnością wydaje się ponad 1 bilion dolarów. 19
Przetworzona żywność sprzyja wielu chronicznym problemom zdrowotnym, w tym otyłości, 20 chorobom układu krążenia, cukrzycy typu 2, zespołowi metabolicznemu, zespołowi jelita drażliwego, depresji i nowotworom.
Badanie z 2018 r. opublikowane w czasopiśmie BMJ21, w którym wzięło udział 104 980 uczestników obserwowanych średnio przez pięć lat, wykazało, że każde 10% wzrost spożycia ultraprzetworzonej żywności zwiększa ryzyko zachorowania na raka o 12%. Daje to dziewięć dodatkowych przypadków raka na 10 000 osób rocznie. W szczególności ryzyko raka piersi wzrosło o 11% na każde 10% wzrostu spożycia ultraprzetworzonej żywności.
Przetworzona żywność zwiększa również ryzyko przedwczesnej śmierci 22 , 23 , 24 , 25 , 26 , co ma sens, biorąc pod uwagę, jak problemy zdrowotne, takie jak choroby serca i nowotwory, mogą skrócić życie o lata, jeśli nie dekady.
Francuskie badanie 27 opublikowane w 2019 r. wykazało, że na każde 10% wzrostu ilości spożywanej ultraprzetworzonej żywności ryzyko przedwczesnej śmierci wzrosło o 14%. Oznacza to również, że masz znaczną kontrolę nad oczekiwaną długością życia. Zmniejsz spożycie przetworzonej żywności o połowę, a ryzyko wcześniejszej śmierci będzie już o 70% mniejsze niż wcześniej.
Definicja ultraprzetworzona
Przetwarzanie żywności ma szerokie spektrum: tradycyjnie konserwowana lub sfermentowana żywność jest „przetworzona”, ale w minimalnym stopniu, podczas gdy żywność ultraprzetworzona nie tylko została ugotowana lub zmieniona, ale także zawiera nienaturalne składniki – takie jak te znajdujące się w Lunchables.
Ogólnie rzecz biorąc, żywność ultraprzetworzona można zdefiniować jako produkty spożywcze zawierające jeden lub więcej z poniższych:
- Składniki, które nie są tradycyjnie używane w kuchni
- Nienaturalnie duże ilości cukru, soli, przetworzonych olejów przemysłowych i niezdrowych tłuszczów
- Sztuczne aromaty, barwniki, chemiczne słodziki i inne dodatki imitujące właściwości sensoryczne nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej żywności (przykłady obejmują dodatki, które tworzą teksturę i przyjemne odczucie w ustach)
- Konserwanty i chemikalia nadające nienaturalnie długi okres przydatności do spożycia
- Składniki modyfikowane genetycznie (GE), które oprócz potencjalnego zagrożenia dla zdrowia są również silnie zanieczyszczone toksycznymi herbicydami
Jak opisano w klasyfikacji przetwarzania żywności NOVA, 28 „W celu połączenia zwykle wielu składników i wytworzenia produktu końcowego (stąd „ultraprzetworzony”) wykorzystuje się wiele sekwencji procesów”. Przykłady obejmują uwodornienie, hydrolizę, wytłaczanie, formowanie i obróbkę wstępną do smażenia.
Żywność ultraprzetworzona jest również znacznie bardziej uzależniająca niż inna żywność ze względu na duże ilości cukru (który, jak wykazano, uzależnia bardziej niż kokaina 29 ), soli i tłuszczu. Przemysł żywności przetworzonej również rozwinął „craveabilty” w formę sztuki. Nic nie jest pozostawione przypadkowi, a uzależniając swoją żywność, producenci zapewniają powtarzalność sprzedaży.
Przetworzona żywność i epidemia otyłości
Aby wyraźnie zilustrować wpływ przetworzonej żywności na zdrowie publiczne, wystarczy spojrzeć na zdjęcia plażowiczów z lat 60. i 70. XX wieku i porównać je z dzisiejszą sceną plażową. Jeszcze w czasach mojego dzieciństwa w latach 70. otyłość była rzadkością i nawet starsi ludzie byli stosunkowo szczupli.
Wskaźnik otyłości wśród dorosłych w latach 60. i 70. XX w. wynosił zaledwie 13%. 30 W 2020 r. wskaźnik otyłości w USA osiągnął 42%, 31 , 32 , a kolejne 30% dorosłych miało nadwagę. 33 Łącznie oznacza to, że ponad 7 na 10 osób ma nadwagę, co naraża je na zwiększone ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych, którym można zapobiec, problemów ze zdrowiem psychicznym, chorób przewlekłych i przedwczesnej śmierci. 34
Głównym winowajcą epidemii otyłości jest tłuszcz omega-6, kwas linolowy (LA), który występuje najczęściej w olejach z nasion (powszechnie określanych jako roślinne), które są bogate w przetworzoną żywność.
W miarę nasilania się przejęć i transformacji naszego systemu żywnościowego problemy związane z przetworzoną żywnością staną się jeszcze poważniejsze, ponieważ celem globalistów jest zastąpienie większości naturalnej i całej żywności niezdrowymi, opatentowanymi produktami ultraprzetworzonymi.
Hodowla zwierząt zostanie całkowicie zapomniana i zastąpiona przez hodowle owadów (tzw. mikroinwentarz żywy), żywność modyfikowaną genetycznie, mięso hodowane w laboratorium i syntetyczne produkty mleczne wolne od zwierząt – wszystko w imię ochrony zdrowia publicznego i ochrony środowiska środowisko.
W 2016 roku Światowe Forum Ekonomiczne (WEF) opublikowało artykuł zatytułowany „Co będziemy jeść w 2030 roku?” 35 W artykule zaproponowano ulepszenie systemu żywnościowego poprzez zwiększenie przetwarzania żywności i inżynierii żywności w „sposób lepszy dla naszego zdrowia”.
„Żywność «ultraprzetworzona» nie musi być niezdrowa” – twierdzi WEF. Ale jest to równie wielkie kłamstwo, jak „Roundup jest wystarczająco bezpieczny do picia”, „Palenie jest bezpieczne dla kobiet w ciąży”, „DDT jest dla mnie dobre” czy „Szczepionki na CoVID są bezpieczne i skuteczne”. Nie ma sposobu, aby żywność ultraprzetworzona była zdrowa. Okres. Im szybciej ludzie to zrozumieją, tym szybciej uda nam się odwrócić tendencje związane z otyłością i chorobami wieku dziecięcego.
Zdrowe nawyki żywieniowe zacznij w domu
Moim zdaniem dieta składająca się w 90% z pełnowartościowej (najlepiej organicznej) żywności i tylko 10% lub mniej przetworzonej żywności jest dla większości osiągalnym celem, który może znacząco wpłynąć na Twoją wagę i ogólny stan zdrowia, a także Twoich dzieci. Wystarczy podjąć zobowiązanie i nadać mu wysoki priorytet.
Pamiętaj, że nawyki żywieniowe Twoich dzieci kształtują się już od najmłodszych lat, w domu. Jeśli są przyzwyczajeni do zdrowego, pełnowartościowego jedzenia w domu, mogą być mniej skłonni do wybierania lunchables w szkole, zwłaszcza jeśli powiedziano im, dlaczego jedno jest lepsze od drugiego.
A jeśli wkładasz Lunchables do torby na drugie śniadanie swojego dziecka ze zwykłej wygody, rozważ długoterminowe konsekwencje dla zdrowia dziecka. Przejrzyj ponownie statystyki dotyczące chorób i śmiertelności w przypadku diet zawierających żywność przetworzoną. Prawda jest taka, że zdrowe odżywianie nie jest wcale takie skomplikowane.
Po prostu skup się na pełnowartościowych produktach spożywczych. Obiad Twojego dziecka może składać się na przykład z białego ryżu i kawałka gotowanego kurczaka z wczorajszej kolacji oraz świeżych owoców i/lub warzyw.
Źródła i odniesienia
- 1, 2 CNN 14 marca 2023 r
- 3 Nasdaq, 3 sierpnia 2021 r
- 4 Nasdaq KHC Holdingi instytucjonalne
- 5 Foodsided.com 30 lipca 2023 r
- 6, 7 Washington Post 16 marca 2023 r
- 8. Huffington Post z 24 maja 2017 r
- 9 Centrum Różnorodności Biologicznej, Zanieczyszczenie Tworzywami Sztucznymi
- 10 Daily Mail, 28 sierpnia 2016 r
- 11 Nauka o środowisku całkowitym 15 maja 2017 r.; 586: 127-141
- 12 Kula, Niewidzialni: Plastik w nas
- 13 Zatrzymaj się i kupuj dania na lunch. Ekstra tandetna pizza
- 14 Szczęśliwy roślinożerny, witalny gluten pszenny
- 15 Drugs.com Proszek celulozowy
- Przesłano 16 lunchów Amazon
- 17 Epidemiologia nowotworów, biomarkery i profilaktyka, marzec 2016, DOI: 10.1158/1055-9965.EPI-15-0765
- 18, 34 American Journal of Lifestyle Medicine wrzesień-październik 2018; 12(5): 375-381
- 19 Ocena wpływu żywności maj 2020, s.2
- 20 Metabolizm komórkowy, 2019; doi: 10.1016/j.cmet.2019.05.008
- 21 BMJ 2018; 360:k322
- 22, 27 JAMA Internal Medicine 11 lutego 2019;179(4):490-498
- 23 BMJ 14 lutego 2018; 360
- 24 JAMA 2017;317(9):912-924
- 25 BMJ, 2019;365:I1451
- 26 BMJ, 2019;365:l1949
- 28 World.openfoodfacts.org
- 29 Curr Opin Clin Nutr Metab Care. lipiec 2013;16(4):434-9
- 30 Amerykańskie Towarzystwo Psychologiczne, lipiec 2012
- 31 Trust for America’s Health, Stan otyłości 2022
- 32, 33 Statystyki dotyczące otyłości w ramach jednej opieki za rok 2022
- 35 WEforum 10 listopada 2016
Prawa autorskie © Dr Joseph Mercola
Link źródłowy https://www.lewrockwell.com/2023/09/joseph-mercola/kids-intentionally-poisoned-by-artificial-school-lunches/