Herbicyd w każdym kęsie: GLIFOSAT wykryty u 100% badanych marek fast foodów w USA
Autor: Olivia Cook
Herbicyd w każdym kęsie: GLIFOSAT wykryty u 100% badanych marek fast foodów w USA
23.10.2023 / Autor: Olivia Cook

Glifosat będący herbicydem, znany z powodowania poważnych problemów zdrowotnych, wykryto w 100 procentach próbek żywności pobranych od 20 największych marek fast foodów w Stanach Zjednoczonych.
Szokujące odkrycie zostało odkryte w ramach programu testowania fast foodów wspieranego przez Moms Across America (MAA) i jego podmioty stowarzyszone, w tym Children’s Health Defense. MAA wysłała 42 próbki 21 marek do Instytutu Badań nad Zdrowiem (HRI) z siedzibą w Iowa w „oryginalnych opakowaniach” – nietkniętych i zamrożonych. Następnie HRI zbadał próbki pod kątem glifosatu, a także 236 agrochemikaliów, czterech metali ciężkich, ftalanów PFAS, zawartości minerałów oraz 104 powszechnie stosowanych leków i hormonów weterynaryjnych, witamin z grupy B i kalorii. (Powiązany glifosat rozprzestrzenia się dalej w ekosystemie, obecnie wykrywa się go w ocalałych dzikich kwiatach i pyłku pszczelim .)
Podsumowanie znaczących wyników testów
W komunikacie prasowym z 11 października MAA poinformowała o kilku godnych uwagi wynikach testów glifosatu i pestycydów .
Podczas badania próbek żywności na obecność glifosatu HRI stwierdziło, co następuje:
- 100 procent z 20 marek fast foodów zawierało niepokojące pozostałości glifosatu .
- Panera Bread , samozwańczy właściciel „dobrej żywności” i „czystej, zdrowej żywności”, zawierał najwyższy poziom glifosatu w dwóch próbkach.
- Kanapki Arby’s znalazły się na drugim najwyższym poziomie.
- Dairy Queen i Little Caesar’s były prawie zrównane w rankingu na trzecim miejscu pod względem całkowitego wykrytego glifosatu.
- Stwierdzono, że najniższe poziomy w posiłkach z Chipotle , jednej z pierwszych restauracji typu fast food reklamujących składniki niezawierające GMO i składniki organiczne, były 94,4 razy niższe niż najwyższe poziomy wykryte w chlebie Panera.
- Kolejnymi najniższymi poziomami były posiłki z Panda Express i McDonald’s .
Tymczasem laboratorium odnotowało następujące obserwacje podczas testów pestycydów:
- 90 procent marek fast foodów zawierało co najmniej śladowe ilości 27 różnych rodzajów szkodliwych pestycydów.
- Stwierdzono, że pizze Domino’s i Pizza Hut zawierają najwyższy poziom pestycydów.
- Wszystkie produkty Chipotle , In-N-Out i Panera Bread zawierały śladowe lub wykrywalne poziomy pestycydów.
Według badań opublikowanych w czasopiśmie Toxicology Reports przewlekła toksyczność spowodowana długotrwałym narażeniem na pestycydy nawet przy przyjęciu doustnym w małych dawkach może ujawnić się znacznie później w postaci chorób przewlekłych, w tym astmy, nowotworów, wad wrodzonych, zapalenia skóry, zaburzeń endokrynologicznych, immunotoksyczność, zaburzenia neurobehawioralne i dysfunkcje rozrodu.
Niektóre z częściej wykrywanych w próbkach żywności pestycydów , które są bardziej szkodliwe niż inne, to:
- Boskalid : Według Haz-Map , działania niepożądane obejmują zmiany w wątrobie i tarczycy .
- Klotianidyna : zgodnie z publikacją Emerging Aquatic Contaminants skutki uboczne obejmują letarg, ograniczenie ruchu i utratę równowagi , a następnie skurcze i niewydolność oddechową.
- Dimetoat : Skutki uboczne obejmują biegunkę, ból głowy, utratę koordynacji, drżenie mięśni, nudności, wymioty i śmierć; potencjalne uszkodzenie rozwijających się płodów ; zmiany osobowości, w tym stany lękowe, depresja lub drażliwość; Departament Zdrowia stanu New Jersey (NJDOH) informuje o możliwym uszkodzeniu układu nerwowego .
- Fenpiroksymat : Działania niepożądane obejmują arytmię, bradykardię, depresję ośrodkowego układu nerwowego i niewydolność oddechową, drgawki, brak koordynacji, nudności lub wymioty, jak wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie Clinical Case Reports .
- Imidaklopryd : Działania niepożądane obejmują duszność, dezorientację, zawroty głowy, podrażnienie oczu lub skóry i wymioty; Według Krajowego Centrum Informacji o Pestycydach może wystąpić drżenie, problemy z chodzeniem i wrażenie nadmiernego zmęczenia.
- Indoksakarb : Skutki uboczne obejmują czekoladowobrązowe błony śluzowe, sinicę, duszność i letarg, zgodnie z książką zatytułowaną „Zarządzanie odpornością owadów” (wydanie drugie) .
- Pirymifos metylowy : Ten pestycyd może powodować niewyraźne widzenie, śpiączkę, drgawki , biegunkę, zawroty głowy, bóle głowy, drżenie mięśni, nudności i wymioty, pocenie się, ucisk w klatce piersiowej, a nawet śmierć, ostrzega NJDOH.
- Pyraklostrobina : Pestycyd ten zakłóca, hamuje lub niszczy układ hormonalny, układ odpornościowy i układ nerwowy zwierząt i ludzi, zgodnie z książką zatytułowaną „Nowa generacja zielonych rozpuszczalników do separacji i wstępnego zagęszczania gatunków organicznych i nieorganicznych”.
- Tricyklazol: według książki zatytułowanej „Papierowe urządzenia analityczne do analizy chemicznej i diagnostyki” ta substancja chemiczna może łagodzić zawroty głowy, nudności i wymioty, niewydolność oddechową i śmierć .
Założyciel i dyrektor wykonawczy MAA, Zen Honeycutt, powiedział: „Poziomy glifosatu i pestycydów występujące w tych popularnych markach fast foodów mogą być znaczącym czynnikiem przyczyniającym się do wzrostu chorób wątroby i uszkodzeń narządów w Ameryce”.
Na stronie StopEatingPoison.com można znaleźć więcej informacji na temat glifosatu występującego w amerykańskiej żywności.
Obejrzyj ten film, który wyjaśnia , dlaczego nieprzyjemnych chemikaliów nie można zmyć z różnych produktów .
Ten film pochodzi z kanału 100% Clean Food Lifestyle na Brighteon.com .
Więcej powiązanych historii:
Herbicyd glifosatowy może zmieniać genetykę dzieci i powodować WADY WRODOWE .
Uzbrojeni agenci federalni grożą rolnikowi Amiszów: zastosuj pestycydy albo zgiń .
Źródła obejmują:
NJ.gov 1 [PDF]
NJ.gov 2 [PDF]
Źródło https://www.chemicals.news/2023-10-23-glyphosate-detected-100-percent-fast-food-brands.html