GLIFOSAT u 100% badanych marek fast foodów w USA

Herbicyd w każdym kęsie: GLIFOSAT wykryty u 100% badanych marek fast foodów w USA

Autor: Olivia Cook

Herbicyd w każdym kęsie: GLIFOSAT wykryty u 100% badanych marek fast foodów w USA

23.10.2023 / Autor: Olivia Cook

Glifosat będący herbicydem, znany z powodowania poważnych problemów zdrowotnych, wykryto w 100 procentach próbek żywności pobranych od 20 największych marek fast foodów w Stanach Zjednoczonych.

Szokujące odkrycie zostało odkryte w ramach programu testowania fast foodów wspieranego przez Moms Across America (MAA) i jego podmioty stowarzyszone, w tym Children’s Health Defense. MAA wysłała 42 próbki 21 marek do Instytutu Badań nad Zdrowiem (HRI) z siedzibą w Iowa w „oryginalnych opakowaniach” – nietkniętych i zamrożonych. Następnie HRI zbadał próbki pod kątem glifosatu, a także 236 agrochemikaliów, czterech metali ciężkich, ftalanów PFAS, zawartości minerałów oraz 104 powszechnie stosowanych leków i hormonów weterynaryjnych, witamin z grupy B i kalorii. (Powiązany glifosat rozprzestrzenia się dalej w ekosystemie, obecnie wykrywa się go w ocalałych dzikich kwiatach i pyłku pszczelim .)

Podsumowanie znaczących wyników testów

W komunikacie prasowym z 11 października MAA poinformowała o kilku godnych uwagi wynikach testów glifosatu i pestycydów .

Podczas badania próbek żywności na obecność glifosatu HRI stwierdziło, co następuje:

  • 100 procent z 20 marek fast foodów zawierało niepokojące pozostałości glifosatu .
  • Panera Bread , samozwańczy właściciel „dobrej żywności” i „czystej, zdrowej żywności”, zawierał najwyższy poziom glifosatu w dwóch próbkach.
  • Kanapki Arby’s znalazły się na drugim najwyższym poziomie.
  • Dairy Queen i Little Caesar’s były prawie zrównane w rankingu na trzecim miejscu pod względem całkowitego wykrytego glifosatu.
  • Stwierdzono, że najniższe poziomy w posiłkach z Chipotle , jednej z pierwszych restauracji typu fast food reklamujących składniki niezawierające GMO i składniki organiczne, były 94,4 razy niższe niż najwyższe poziomy wykryte w chlebie Panera.
  • Kolejnymi najniższymi poziomami były posiłki z Panda Express i McDonald’s .

Tymczasem laboratorium odnotowało następujące obserwacje podczas testów pestycydów:

  • 90 procent marek fast foodów zawierało co najmniej śladowe ilości 27 różnych rodzajów szkodliwych pestycydów.
  • Stwierdzono, że pizze Domino’s i Pizza Hut zawierają najwyższy poziom pestycydów.
  • Wszystkie produkty Chipotle , In-N-Out i Panera Bread  zawierały śladowe lub wykrywalne poziomy pestycydów.

Według badań opublikowanych w czasopiśmie Toxicology Reports przewlekła toksyczność spowodowana długotrwałym narażeniem na pestycydy nawet przy przyjęciu doustnym w małych dawkach może ujawnić się znacznie później w postaci chorób przewlekłych, w tym astmy, nowotworów, wad wrodzonych, zapalenia skóry, zaburzeń endokrynologicznych, immunotoksyczność, zaburzenia neurobehawioralne i dysfunkcje rozrodu.

Niektóre z częściej wykrywanych w próbkach żywności pestycydów , które są bardziej szkodliwe niż inne, to:

Założyciel i dyrektor wykonawczy MAA, Zen Honeycutt, powiedział: „Poziomy glifosatu i pestycydów występujące w tych popularnych markach fast foodów mogą być znaczącym czynnikiem przyczyniającym się do wzrostu chorób wątroby i uszkodzeń narządów w Ameryce”.

Na stronie StopEatingPoison.com można znaleźć więcej informacji na temat glifosatu występującego w amerykańskiej żywności.

Obejrzyj ten film, który wyjaśnia , dlaczego nieprzyjemnych chemikaliów nie można zmyć z różnych produktów .

Ten film pochodzi z kanału 100% Clean Food Lifestyle na Brighteon.com .

Więcej powiązanych historii:

Herbicyd glifosatowy może zmieniać genetykę dzieci i powodować WADY WRODOWE .

Uzbrojeni agenci federalni grożą rolnikowi Amiszów: zastosuj pestycydy albo zgiń .

OSTRZEŻENIE DOTYCZĄCE TOKSYCZNYCH PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH: 75% świeżych (nieorganicznych) produktów uprawianych w USA zawiera pozostałości toksycznych pestycydów .

Które produkty spożywcze zawierają najwięcej dioksyn i w jaki sposób przedostają się one do pożywienia ?

Źródła obejmują:

ChildrensHealthDefense.org

MomsAcrossAmerica.com 1

MomsAcrossAmerica.com 2

EnvEurope.Springer.com

ScienceDirect.com 1

Haz-Map.com

ScienceDirect.com 2

NJ.gov 1 [PDF]

OnlineLibrary.Wiley.com

NPIC.ORST.edu

ScienceDirect.com 3

NJ.gov 2 [PDF]

ScienceDirect.com 4

ScienceDirect.com 5

Brighteon.com

Źródło https://www.chemicals.news/2023-10-23-glyphosate-detected-100-percent-fast-food-brands.html

50% LikesVS
50% Dislikes

Dodaj komentarz

You might like